IDDA

TJK at yarışı

kullanıcı(124) : şifre :   Üye Ol  Kayıp Şifre

 

HABERLER

ZEITGEIST FORMUNU KORUYORZEITGEIST FORMUNU KORUYOR
Tarih : 18.08.2012 09:24  - Benzer Haberleri Göster

Ahmet Atman Koşusu'nuZEITGEIST kazandı

İstanbul Veliefendi Hipodromu'nda 17 Ağustos Cuma günü düzenlenen Ahmet Atman Koşusu'nu (KV 8 / S) S. Selman Taşbek'in ZEITGEIST (Lando - Theatrical Lady / Theatrical) isimli safkanı jokey Uğur Polat ile 2400 metre çim pistte 2.30.71'lik derece yaparak kazanmayı başardı.

Üç ve daha yukarı yaşlı 8 safkan İngiliz atının katıldığı koşuda, ÖZBAYHAN (Yavuz Star-Lady Asoof/Uğurtay) ikinci, MÜDÜR (Strike The Gold-Santa Evseeva/Manila) üçüncü, KURUS (Bin Ajwaad-Golden Wolf/George Thomas) da dördüncü oldu. Birincilik ikramiyesi 65.000 TL. olan koşunun farkları ise Boyun - 1 Boy - 1/2 Boy şeklinde gerçekleşti.

ZEITGEIST 31. startında 7. birinciliğini elde etti. Safkan son olarak aynı pistte 10 Ağustos Cuma günü gerçekleştirilen Handikap 17 Koşusu'nu kazanmıştı.
 
Şeref tribününde düzenlenen kupa töreninde kazanan atın sahibi S. Selman Taşbek'e kupasını merhum Ahmet Atman'ın torunu Türkiye Jokey Kulübü Asli Üyesi Esra Atman Özyiğit verdi.
 
Kupa törenine Türkiye Jokey Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Girgin, Türkiye Jokey Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi A. Hücum Tulgar, Türkiye Jokey Kulübü Eski Başkanlarından Muammer Kitapçı, Türkiye Jokey Kulübü Asli Üyeleri Tarcan İşcen, Edip Çizmeci ve Murat Kadaifçioğlu, TJK Onursal Üyesi Meral Atman, merhum Ahmet Atman'ın torunu Begüm Atman Karataş ile Merih Taşbek de katıldılar.
AHMET ATMAN
Cumhuriyet’ten ve Kurtuluş Savaşı’ndan hemen sonra, Türkiye Devleti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, yarışlara büyük ilgi duymuş ve yaveri Atıf Esenbel de aynı şevk ve sevgiyi Atatürk kadar hisseden bir zat olmuştur. Nitekim Atatürk ve yaveri bu manada yakınlarını at koşturmaya teşvik bile etmiştir. O dönemde, Mareşal Fevzi Çakmak’ın yaveri olan Ahmet Atman da, süvarili olmasından dolayı ve atı her manada sevdiği için bu teşviklere içten katılmıştır. 1926 yılında Yarış Islah Encümeni fikri ortaya atılmış, Atıf Bey tarafından da 1927 yılında gerçekleştirilmiştir. Zamanla at yarışlarına ve atçılığa ilgi artmış, başta devlet büyükleri ve bir grup değerli insan bu işle uğraşır olmuştu.
İsmet İnönü, Celal Bayar, Fevzi Çakmak, Atıf Esenbel, Rahmi Tankut, Halim Sait, Sedat Evliyazade, Suphi Gürtürk, Mithat Kayseri, Ahmet Atman, Ali Muhittin Hacıbekir, Akif Akson, Sabri Tulça, Amerikalı Yantes ilk at koşturanlar arasında yer almışlardır.
Görüldüğü üzere Ahmet Atman, Türkiye’de yarışçılığın ve yetiştiriciliğin gelişmesi ve yüceltilmesine gönül vermiş, ileri görüşlü, at sevgisi ile dolu, kendine has kişiliği ve karizması ile kendini saydırmış ve sevdirmiş bir kişiydi. Şapkasını başından ve karanfilini yakasından eksik etmeyen Ahmet Atman’a yakınları ve tanıyanlar “Karanfil Ahmet” diye hitap ederlerdi. Böyle başlayan yarış ve yetiştiricilik hayatına 3 Gazi Koşusu birinciliği ve nice başarılar eklemiş olan Ahmet Atman, gelecekte kendi kadar atçılığa gönül verecek olan 2 çocuk yetiştirmiştir. Çocukları, atçılığın duayeni olarak bilenen Özdemir Atman ve Esin Zenbilci’dir. Kızı Esin Hanım’da Balkan Şampiyonluklarının yanı sıra, ilk centilmen bayan binici olmuştur. 1950’li yıllarda bunu başarmış olması Ahmet Atman’ın çocuklarına aşıladığı at sevgisinin ve ileri görüşünün de ne denli güçlü olduğunun bir göstergesidir. İşte bu yüzden 3 yaver adına düzenlenen Ahmet Atman, Atıf Esenbel ve Fikret Yüzatlı Koşuları’nın atçılık ve yetiştiricilik tarihinde önemi pek fazladır.
Anısına düzenlenen bu koşu vesilesi ile Ahmet Atman’ı birkez daha saygı ve rahmetle andık
.


YORUMLAR

TJK HABERLER IDDAA HABERLERİ
TJK HABERLER IDDAA HABERLER


Copright (c) 2012

Hangisi yener Spor ve TJK istatistikleri
 SPOR VE AT YARISI HABERLERI

Batak Oyna Okey Oyna

İletişim