IDDA

TJK at yarışı

kullanıcı(124) : şifre :   Üye Ol  Kayıp Şifre

 

HABERLER

SAYDA VE DİĞERLERİSAYDA VE DİĞERLERİ
Tarih : 01.02.2014 07:33  - Benzer Haberleri Göster

Sedat Evliyazade Koşusu’nu  SAYDA kazandı

30 Ocak Perşembe gecesi İzmir Şirinyer Hipodromu’nda gerçekleştirilen Sedat Evliyazade Koşusu’nu (KV-8/S) Hulusi Çil’in SAYDA (Kaneko - Lil Red / Mujdahit) isimli kısrağı, jokeyi Fatih Vurucu ile kazanmayı başardı.

Kum pistte 1400 metre mesafe üzerinden gerçekleştirilen koşuya 3 yaşlı 4 İngiliz tayı katıldı. Birincilik ikramiyesi 57.000 TL olan koşuda ikinciliği SUN BURN (Strike The Gold-Sun Cat/Mountain Cat) elde ederken, LIONEL (King's Pleasure-Prenseslerin Dansı/Mujdahit) üçüncü, KRALBAY (Mountain Cat-Darker/Distant Relative) da dördüncü oldu. Kazanan kısrak SAYDA için koşunun bitiriş derecesi 1.27.34 olurken, koşuda farklar 4 Boy - Uzak - Uzak şeklinde oluştu.

Yarış kariyerine 2013 yılı ortalarında başlayan Kaneko temsilcisi, start almış olduğu 8. koşudan 6. birinciliğini çıkardı. Daha önce Piri Reis (A3) ve Göcek Koyu (KV-7) koşularını lehine çevirmeyi başaran SAYDA, üst üste 6. birinciliğini Sedat Evliyazade (KV-8) koşusunu kazanarak elde etmiş oldu.

Koşu sonrası düzenlenen törende, koşuyu kazanan atın sahibine vekaleten antrenör Aytekin Coşkan'a kupasını Mesude Evliyazade takdim etti. Ayrıca Neslişah Evliyazade de antrenör Aytekin Coşkan'a bir buket çiçek hediye etti. Kupa törenine, Türkiye Jokey Kulübü Asli Üyeleri Francesco Sponza ve Turgut Koyuncuoğlu, İzmir Hipodrom Müdürü Orhan Karabıyık ile davetliler katıldı.
 


                      SEDAT EVLİYAZADE

Atlar Sedat Evliyazade için sadece bir tutku değil, yaşamın ta kendisiydi. Türkiye’de ilk at yarışları, 1856 yılında İzmir’de, “Smyrna Races Club” adı altında Sedat Evliyazade’nin babası Refik Evliyazade tarafından düzenlendi. Sedat Evliyazade ve ağabeyi Nejat Evliyazade için atlar hayatları boyunca en büyük tutkuları oldu. Okumak için gönderildikleri Paris’te okula gitmek yerine her gün okuldan kaçıp ata binen ağabey kardeş bir dersten sınıfta kalacaklarını anlayınca paniğe kapıldılar. Çünkü bu onların Paris’teki at hayatlarının sonu demekti. Sedat ve Nejat Evliyazade hocalarıyla bir anlaşma yaptılar. Eğer o çok sevdikleri, uğruna dersi astıkları atlardan birini Paris’in dar ve dönen merdivenli apartmanlarından birinin 4.katına, yani hocalarının evine çıkarmayı başarırlarsa, dersten geçeceklerdi. “Tamam” dedi Evliyazade kardeşler ve bir İngiliz atını hocalarının evinin salonuna kadar soktular. Gözlerine inanamayan ama verdiği sözü tutmak zorunda kalan hocaları, “Tamam sınıfı geçtiniz yalnız çok merak ediyorum o atı nasıl aşağı indireceksiniz?” diye sorduğunda, “Siz hiç merak etmeyin biz onu indiririz” diyen Sedat ve Nejat Evliyazade böylece hem sınıfı geçtiler hem de atı sağ salim aşağı indirdiler.

Sedat Evliyazade’nin atlar konusunda çok kuvvetli hisleri vardı. Bunu çok iyi bilen Celal Bayar kendisinden Paris’e gidip onun için at almasını istedi. Sedat Evliyazade bunun üzerine Vrais Gascon, Fol Espoir ve Drocourt adlı 3 at getirdi. Vrais Gascon Atina’da Grand Prix Ödülü’nde koştu ve 2. oldu. Daha sonraki yıllarda Sedat Evliyazade Giraud Ailesi’yle birlikte çalıştı. Sedat Evliyazade Giraudlar için hem yetiştiricilik, hem de antrenörlük yaptı. 1927 yılından beri koşulan Gazi Koşusu’nu Giraudlar tam 7 kez kazandılar. Bu şampiyonlukların hepsi 1949-1960 yılları arasında geldi. Yani Sedat Evliyazade’nin antrenörlük yaptığı dönemde. 1939’dan bu yana koşulan Cumhurbaşkanlığı Kupası’nı Giraudlar, 1951- 1963 yılları arasında tam 6 kez kazandılar. Antrenör yine Sedat Evliyazade idi.

Sedat Evliyazade Türk jokeylere inanıyordu. Bu yüzden antrenörlüğünü yaptığı atlara yabancı yerine Türk jokeylerin binilmesini sağladı. Sedat Evliyazade, C. Taşkıran, R. Mergin, M. Çılgın, K. Yıldız, İ.Dinçer ve Ekrem Kurt gibi dönemin ünlü jokeylerinin öğretmeniydi. Sedat Evliyazade mükemmel bir atçı olmasının yanında çok renkli bir kişilikti. 1955 yılında İzmir’den İstanbul’a giden Akdeniz adlı yolcu gemisinde gelecekte yeğeni Osman Refik Evliyazade’nin eşi olacak Hanzade ile karşılaşır. Bu kız bebeğe hayran olan Sedat Evliyazade, bebeğin annesi Hümeyra Hanımsultan’dan “Çok değerli bir atım doğuracak. Yavru, dişi olursa ismini Hanzade koyabilir miyim? diye izin ister. Olumlu yanıt alınca da doğan taya Hanzade adını verir. Hanzade çok başarılı bir at olarak yıllarca namağlup koşar. Bu hoş tesadüfün ardından yıllar sonra Sedat Bey’in yeğeni Osman Refik Evliyazade, o çok beğendiği ve ismini atına verdiği kız bebekle evlenecektir.

1979 yılında aramızdan ayrılan Sedat Evliyazade’yi rahmetle ve Türk yarışçılığına yaptığı üstün katkılardan dolayı şükranla anıyoruz.
 
 


YORUMLAR

TJK HABERLER IDDAA HABERLERİ
TJK HABERLER IDDAA HABERLER


Copright (c) 2012

Hangisi yener Spor ve TJK istatistikleri
 SPOR VE AT YARISI HABERLERI

Batak Oyna Okey Oyna

İletişim